Blaty kuchenne z kamienia – Skąd bierze się ich popularność?

Wybór najlepszej kuchennej stolarki to nie lada wyzwanie. Zwracamy uwagę bowiem nie tylko na wygląd frontów, ale przede wszystkim podejmujemy ważną decyzję odnośnie blatu kuchennego. Kuchnia stanowi jedno z najważniejszych miejsc w naszym domu, bo to przecież tam spędzamy sporo czasu, przygotowujemy napoje i posiłki. Należy pamiętać również o tym, że blat przede wszystkim powinien spełniać praktyczną i użytkową potrzebę. Każdy z nas oczekuje, że blat kuchenny będzie idealnie dopasowany do naszego wnętrza i aranżacji domu. Dlatego też  solidnym rozwiązaniem będzie blat z kamienia naturalnego np. blat granitowy, który wyróżnia się trwałością, estetyką i funkcjonalnością.  Roboczy blat kuchenny odpowiednio dobrany, automatycznie podwyższa atrakcyjność wnętrza. Co wpływa na to, że  blaty kamienne są tak popularne? Poznaj ich zalety, wybierz najlepszy materiał i dowiedz się, dlaczego warto mieć taki blat w swojej kuchni.

Przegląd najpopularniejszych kamieni na blaty kuchenne

Ponieważ kuchenny blat jest miejscem wykonywaniu wielu kulinarnych czynności, ma on być przede wszystkim wytrzymały i solidny, wykonany z materiałów możliwie najtrwalszych, odpornych na ewentualne uszkodzenia, plamy, ścieranie, przecięcia, wysokie temperatury i środki czyszczące. Wybierając blaty kamienne  (np.  z granitu,  kwarcu), zyskujesz pewność, że będzie to inwestycja na wiele lat, a nie jak to czasem bywa – na kilka miesięcy. Jak znaleźć zatem adekwatny materiał, który spełni nasze oczekiwania? Z pewnością nie może to być blat drewniany i laminowany. Jeśli chcemy, aby nasz blat zachował funkcjonalność i estetyczny wygląd nawet przez kilkadziesiąt lat, powinniśmy zdecydować się na granit.

Granitowe blaty – dlaczego są najlepsze?

Granit stosowany jest do wykonywania blatów kuchennych najczęściej łączy w sobie biotyt, kwarc, plagioklaz, czasem również z domieszką cyrkonu, monacytu, egirynu czy granatu. Poprzez genezę granitu, każdy z minerałów jest widoczny. Granit jest głębinowo- magmową skałą, która bierze swój początek w głębinach na skutek momentalnego wychłodzenia magmy.  Blat kuchenny wykonany z granitu najczęściej występuje w dwóch rodzajach powierzchni:

  • Polerowany granit – uwydatniony zostaje w estetyczny sposób kolor, przyciąga atencję dzięki niesamowitej gładkości i połyskowi.

  • Satynowy granit – o fakturze dosyć niejednolitej,  mniejszym nasyceniu koloru niż w przypadku polerowanej wersji. Aby wykonać taką powierzchnię blatu, granit poddawany jest procesowi szczotkowania dzięki wysokiej frakcji.

blat z kamienia naturalnego

Elegancki i trwały materiał na blat kuchenny granitowy

Ponieważ jak już wspomnieliśmy, granit to całkowicie naturalny surowiec, za którego przyczyną nie wprowadzamy do kuchni żadnych sztucznych materiałów. Zobaczmy, jakie jeszcze zalety kryje w sobie zastosowanie tego materiału jako kuchennego blatu:

  • Kuchnia zyskuje  ekskluzywną aranżację, gdyż  blat z granitu postrzegany jest jako wystawna metoda wykończenia kuchennych mebli. Granitowe blaty odnajdują się idealnie, zarówno jeśli chodzi o rustykalne wnętrza, jak i bardziej nowoczesne, skandynawskie czy loftowe. Wystarczy jedynie zadbać o dobór adekwatnego koloru.

  • Blaty kuchenne, kamienne z tego materiału nie są narażone na pochłanianie wilgoci, dzięki naturalnej odporności, dlatego nie musimy obawiać się przemakania lub nasiąkania powierzchni.

  • Granit to twardy i solidny kamień, dlatego wykazuje odporność na uszkodzenia mechaniczne. Bardzo ciężko jest zarysować taki blat, bądź uszkodzić go podczas codziennych czynności.

  • Odporność granitu na wysokie temperatury powoduje, że możemy na jego powierzchni postawić gorące naczynia czy kubki, bez obawy o zniekształcenie czy odbarwienie.

  • Granit to materiał wyjątkowo odporny na przebarwienia i plamy. Przeważająca większość odmian granitu wykazuje odporność na zabarwienia, spowodowane kontaktem z produktami spożywczymi, lub mocnymi detergentami.  Niektóre odmiany granitu trzeba jednak wcześniej poddać impregnacji.

  • Granitowy blat kuchenny odporny jest na działanie promieni słonecznych, nie wpływają one na jego właściwości, granit nie blaknie pod wpływem promieni UV, dlatego z powodzeniem sprawdzi się w doświetlonej słońcem kuchni.

  • Blaty kuchenne  granitowe, na których pojawią się niewielkie uszkodzeń można poddać renowacji, przy użyciu szlifierskiego kamienia.

Warto jednak wspomnieć, że montażu granitowego blatu, może dokonać jedynie profesjonalista z doświadczeniem i odpowiednimi narzędziami. Niezbędna jest również znajomość techniki, która pozwoli na dopasowanie granitu. Decydując się na takie rozwiązanie trzeba również wziąć pod uwagę fakt, że granit to kamień ciężki, dlatego też musi mieć dosyć dobrą podstawę w postaci solidnych szafek i frontów (w tym przypadku nie mogą to być modele z drewnopodobnego materiału, gdyż mogą nie być na tyle wytrzymałe, by udźwignąć taki blat). Granitowe blaty kuchenne mogą być przycinane, jednak takich działań dokonuje jedynie doświadczony fachowiec.

blat w kuchni

Gdzie kupić blat kuchenny z granitu?

Granitowe blaty dostępne są w wielu sklepach, oferujących kuchenne meble, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie na pozyskanie granitu. Największy wybór i najwyższą jakość granitowych wyrobów możemy znaleźć w ofercie zakładów kamieniarskich, które specjalizują się w wykonywaniu takich elementów. Jedną z firm wartych uwagi jest Lukstone. Blaty granitowe wykonywane są tutaj na indywidualne zamówienie klienta z dbałością o każdy szczegół. Lukstone to zarówno producent jak i dostawca granitowych wyrobów. Warto dokładnie obejrzeć modele i kolory granitu, a następnie wybrać najlepsze rozwiązanie dla siebie. Każdy blok tego kamienia charakteryzuje się wyjątkowością. Do najpopularniejszych modeli granitu są zaliczane typy o ziarnistej (bardziej jednolitej) i użylonej (pełnej ciekawych wzorów) strukturze.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat blatów granitowych Lukstone? Zobacz tutaj: https://lukstone.pl/oferta/blaty-granitowe-2/.

blat kuchenny z granitu

Kamienne blaty z marmuru

Marmurowe blaty charakteryzują się atrakcyjnym użyleniem i jasnym kolorem (czasem nawet białym), tworząc estetyczną przestrzeń. Blaty kuchenne z marmuru świetnie wpasowują do większości aranżacji kuchennych, tworząc urokliwą całość. Jednak blaty marmurowe nie są do końca rekomendowanym rozwiązaniem do kuchni, ustępując miejsca granitowi, który wiedzie prym w tej dziedzinie.

Marmur – czy na pewno do kuchni?

Blat marmurowy wymaga niezwykłej dbałości. Marmur to kamień łatwo nasiąkliwy i stosunkowo podatny na tworzenia się zabrudzeń i plam. W porównaniu do piaskowców czy granitu, marmur absorbuje wilgoć, co w rezultacie wyjaśnia jego skłonności do przebarwień i plam. Jak wiadomo, blat kuchenny bardzo często jest narażony na kontakt z rozlanymi cieczami (np. wodą, kawą, herbatą, sokiem czy winem), co może skutkować wnikaniem ich w powierzchnię, powodując nieestetyczne przebarwienia. Tylko regularne impregnowanie bardzo wysokiej jakości  preparatem może ograniczyć wsiąkanie cieczy, zmniejszając też ryzyko przebarwień. 

Kłopotliwe przebarwienia

Blat kuchenny z marmuru wymaga również tego, aby rozlany płyn jak najszybciej został wytarty z powierzchni. Jeżeli rozlejemy np. kawę i natychmiast tą plamę wyczyścimy, nasz blat nie ucierpi, jednak po kilkunastu minutach, nawet po wytarciu, nadal zostanie przebarwienie. Kwaśne ciecze (np. sok z cytryny) mogą prowadzić do uszkodzenia warstwy poleru i matowienia marmuru. Warto również pamiętać, że marmur narażony jest na ścieranie i zarysowania (gdyż zawiera kalcyt). Używanie bardzo ostrych noży, bądź masywnych naczyń może powodować uszkodzenia.

 

Konglomerat – co to takiego?

Blat kuchenny z konglomeratów kwarcowych jest dosyć wytrzymałym i estetycznie wyglądającym rozwiązaniem.  Konglomerat jest niczym innym, jak rozdrobnionym, zmielonym kamienieniem (np. kwarcem, granitem bądź marmurem), połączonym z poliestrowa żywicą. Blat kuchenny z takiego materiału dostępny jest w szerokim asortymencie kolorystycznym o wykończeniu zarówno matowym, jak i błyszczącym. W niektórych modelach konglomeratu można dostrzec drobinki szkła lub brokatu, co w porównaniu do naturalnego kamienia nie byłoby realne. Najpopularniejsze blaty kuchenne z konglomeratu to: marmurowy (narażony na odbarwienia, dosyć miękki, łatwo ścieralny), kwarcytowy (odporny na wilgoć, wytrzymalszy niż marmurowy), granitowy (najsolidniejszy jak i najcięższy, odporny na nasiąkanie). 

Właściwości konglomeratu

Konglomerat to lżejszy od granitu materiał, jednak do montażu także warto zatrudnić fachowca. Konglomeratowy blat nie wymaga posiadania wzmocnionych mebli kuchennych. Jest to rozwiązanie tańsze od kamienia naturalnego, ale czy równie wytrzymałe? Blat kuchenny z konglomeratu jest bardziej solidny, niż jego drewniane czy laminowane alternatywy, wykazuje odporność na zabrudzenia, wilgoć, jak również uszkodzenia mechaniczne. Nie nasiąka cieczami, łatwo jest go utrzymać w czystości. W przypadku pojawienia się uszkodzenia bądź uszczerbku można to miejsce zeszlifować. Blat kuchenny z konglomeratu przyswaja temperaturę z otoczenia, więc jest cieplejszy niż naturalny kamień. Podczas procesu obróbki (rozdrabniania odłamków kamienia, a także łączenia ich żywicą, konglomerat zostaje pozbawiony szeregu  właściwości, jest zatem mniej trwały od naturalnych kamieni, nie posiada odporności na działanie ostrych narzędzi, wybielacza, chloru i acetonu, jak również nie wyróżnia się odpornością na  wysokie temperatury.  W przypadku granitu każdy jego blok stanowi wyjątkowe dzieło, konglomerat jednak można poddawać modyfikacjom, uzyskując podobne elementy.  Blat kuchenny z konglomeratu łatwo doczyścimy wilgotną szmatką, wraz z delikatnym detergentem.

 

Blat kuchenny z kamienia naturalnego jest wartościowym rozwiązaniem dla tych, którzy szukają zarówno estetycznego, eleganckiego, jak i trwałego materiału. Mimo że blaty kuchenne, wykonane z takiego kamienia są droższe niż ich odpowiedniki, to warto pamiętać, że to właśnie ta opcja jest najbardziej odporna na wilgoć, wysokie temperatury i mnóstwo zewnętrznych czynników. Cena w tym przypadku okazuje się być inwestycją na wiele lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *