Jak prawidłowo dbać o blaty kuchenne kamienne?

Blaty kuchenne kamienne goszczą w wielu polskich domach. Sięgają po nie głównie osoby poszukujące trwałych, solidnych i estetycznych powierzchni roboczych, które zachowają swój atrakcyjny wygląd i właściwości użytkowe przez cały okres użytkowania. Aby było to możliwe, należy wiedzieć, jak prawidłowo pielęgnować blaty kuchenne kamienne, jak często poddawać je impregnacji oraz jakich produktów używać do codziennego czyszczenia ich powierzchni. Posiadanie takiej wiedzy gwarantuje bowiem pełną satysfakcję z zakupu oraz estetyczny wygląd blatów przez cały okres ich eksploatacji.

Codzienna pielęgnacja blatów kuchennych z kamienia

Blaty kuchenne kamienne mogą być wykonane z różnego rodzaju naturalnych surowców. Wśród nich zdecydowany prym wiedzie granit, który jest uznawany za najtrwalszy i najbardziej praktyczny materiał na blaty. Oprócz granitu, blaty kuchenne kamienne są produkowane z konglomeratu kwarcowego, naturalnego kwarcytu, a nawet prestiżowego i delikatnego marmuru. Każdy z tych kamieni posiada swój charakterystyczny wygląd oraz unikalne właściwości użytkowe, które warunkują sposób użytkowania wykonanej z nich powierzchni roboczej oraz metody jej pielęgnacji.

Decydując się na zakup blatów kuchennych wykonanych z kamienia, należy mieć świadomość, że o takie powierzchnie należy prawidłowo dbać każdego dnia. Istotne jest wyrobienie sobie nawyku czyszczenia blatów od razu po skończonym gotowaniu – usuwanie rozlanych płynów, resztek produktów spożywczych, okruszków czy odprysków tłuszczu. Zapobiegnie to wnikaniu płynów i drobnych zanieczyszczeń w pory kamienia, co uchroni blaty przed trwałym odbarwieniem czy powstawaniem trudnych do usunięcia zacieków.

Wszelkie zanieczyszczenia usuwamy z powierzchni blatów kuchennych za pomocą miękkiej ściereczki z mikrofibry, którą można nasączyć delikatnym płynem do czyszczenia. Raz w tygodniu natomiast zdejmujemy wszystkie przedmioty i sprzęty kuchenne z powierzchni blatów oraz czyścimy je dokładnie przy użyciu delikatnego detergentu. Taka regularna pielęgnacja powinna w zupełności wystarczyć, aby codziennie cieszyć się pięknymi, czystymi i higienicznymi blatami kuchennymi z kamienia.

Jak często impregnować blaty kuchenne kamienne?

W przypadku korzystania z blatów kuchennych z kamienia naturalnego, bardzo istotne jest także kresowe poddawanie ich procesowi impregnacji. Polega on na pokryciu całej powierzchni blatów specjalnym środkiem impregnującym, który ma za zadanie wypełnić mikro pory w strukturze kamienia oraz zabezpieczyć blaty przed wchłanianiem płynów i innych zanieczyszczeń używanych na co dzień w kuchni. Zamawiając blaty kuchenne kamienne u profesjonalnego sprzedawcy, otrzymany je już zaimpregnowane, co oznacza, że nie musimy samodzielnie przeprowadzać tej procedury.

Po pewnym czasie impregnat ulega stopniowemu starciu, co wymaga ponownego pokrycia nim blatów. W większości przypadków taka konieczność pojawia się po ok. roku regularnego użytkowania kuchennej powierzchni roboczej – wyjątkiem są blaty kuchenne marmurowe, które ze względu na wysoką nasiąkliwość należy impregnować co kilka miesięcy. W przypadku pozostałych materiałów czynność należy powtarzać raz do roku, co pozwoli zachować blaty kuchenne kamienne w estetycznym wyglądzie oraz zapobiec utracie ich estetyki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *