Jak utrzymać porządek w lodówce?
18 sierpnia, 2023Utrzymanie porządku w kuchni może sprawiać pewne trudności, zwłaszcza przy wieloosobowej rodzinie. Szczególnym miejscem, na które warto zwrócić uwagę podczas porządków, jest lodówka. To właśnie tam przechowuje się większość żywności, a jej odpowiednia organizacja może wpłynąć nie tylko na porządek, ale także łatwiejsze planowanie zakupów i ograniczenie marnowania jedzenia. Jak utrzymać porządek w lodówce? Oto kilka praktycznych wskazówek.
Odpowiednio ułóż wszystkie produkty w lodówce
Wkładając żywność do lodówki, wiele osób nie zastanawia się nad ich miejscem. W końcu cała lodówka to przestrzeń do przechowywania żywności, po co więc zastanawiać się nad jej organizacją? Powodów jest kilka, w tym przede wszystkim wizualny porządek, który ułatwia rozeznanie we własnych zapasach spożywczych.
Każdy rodzaj żywności powinien mieć swoje stałe miejsce w lodówce. W ten sposób unikniesz chaosu i wymieszania ze sobą różnych składników spożywczych, wśród których trudno będzie znaleźć właśnie potrzebne.
Pilnuj, żeby żadne produkty nie zostały zagubione w odmętach lodówki, gdzie najpewniej się zepsują. Dobrym pomysłem jest układanie żywności według daty przydatności do spożycia. Te produkty, których data ważności jest najkrótsza, powinny znaleźć się z przodu.
Przechowuj żywność w szczelnych pojemnikach
Nie bez znaczenia jest także sposób, w jaki pakujesz żywność chowaną do lodówki. Nie używaj do tego talerzy czy otwartych opakowań. Tak przechowywane produkty wyschną, szybciej się zepsują i przesiąkną zapachami żywności znajdującej się obok.
Resztki posiłków czy otwarte produkty spożywcze schowaj w lodówce, wykorzystując pojemniki do przechowywania żywności. Jeśli wybierzesz transparentne pojemniki, już po otwarciu lodówki zobaczysz ich zawartość, co ułatwi Ci znalezienie odpowiednich. Niektóre pojemniki nadają się do mrożenia, dzięki czemu możesz je wykorzystać również do organizacji żywności w zamrażalce.
Myj lodówkę co najmniej raz w miesiącu
Półki w lodówce mają stały kontakt z żywnością i wilgocią, dlatego wymagają częstego mycia. Bardzo ważne, aby robić to regularnie – dzięki temu lodówka będzie wyglądać schludnie, a wewnątrz nie będą gromadzić się bakterie ani nieprzyjemne zapachy.
Najlepiej myć lodówkę raz w tygodniu. Przy regularnym czyszczeniu nie zajmie to zbyt wiele czasu. Wystarczy wyjąć wszystkie przechowywane w niej produkty i przetrzeć półki z użyciem odpowiednich detergentów. Jeśli nie masz wystarczająco czasu, myj lodówkę przynajmniej raz na cztery tygodnie, żeby uniknąć namnażania się bakterii.
Nie przechowuj w lodówce produktów, które tego nie wymagają
Twoja lodówka jest przepełniona? Prawdopodobnie przechowujesz w niej produkty, które wcale tego nie wymagają. Przykładem mogą być niektóre warzywa, w tym między innymi pomidory. Przechowywane w niskich temperaturach tracą część swojego aromatu. Innym przykładem produktów, które z powodzeniem możesz przechowywać poza lodówką, jest sucha żywność, w tym mąka, ryż czy przyprawy, w tym nawet takie, jak kostki rosołowe.
Większość osób, które decydują się chować do lodówki produkty niewymagające przechowywania w niskich temperaturach, robi to zwykle z powodu braku miejsca w kuchni. Jeśli i Ty zmagasz się z tym problemem, pomyśl nad montażem dodatkowej półki, na przykład celem ustawienia na niej słoików z suchą żywnością. Owoce i warzywa możesz przechowywać w ozdobnych misach, które świetnie prezentują się ustawione swobodnie na kuchennym blacie.