Kuchnia wolnostojąca jako podstawowy element wyposażenia lokalu gastronomicznego. Jaką wybrać?

Kuchnia wolnostojąca jako podstawowy element wyposażenia lokalu gastronomicznego. Jaką wybrać?

7 stycznia, 2022 Wyłączono przez Artykuły Sponsorowane

Najważniejszym miejscem w każdym lokalu gastronomicznym jest kuchnia, jest to wnętrze niewidoczne dla klientów, ale w nim odbywa się najważniejsza praca. Miejsce to wymaga odpowiedniego wyposażenia, trzeba również ściśle przestrzegać przepisów sanitarnych, określają one wymogi, jakie trzeba spełniać. Meble i sprzęty powinny być łatwe do utrzymania w czystości, ale pierwszoplanowym elementem jest kuchnia wolnostojąca.

Kuchnia wolnostojąca – jak wybrać odpowiednią?

Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje kuchni wolnostojących w gastronomii, jeśli chodzi o ich zasilanie:

 – kuchnie zasilane gazem ziemnym z sieci albo mieszanką propan butan z butli,

 – kuchnie zasilane energią elektryczną.

Bardzo popularna w lokalach gastronomicznych jest kuchnia wolnostojąca gazowa (zob. https://iguanasklep.pl/producenci/smeg-3/kuchnie-wolnostojace), zapewnia ekonomiczną eksploatację, ponieważ zazwyczaj cały czas musi być włączona. Coraz częściej są stosowane również elektryczne kuchnie jako wyposażenie lokalu gastronomicznego. Są one bezpieczne i komfortowe w użytkowaniu, nie wymagają odprowadzania instalacji, są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Kuchnie elektryczne są też dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o aranżację przestrzeni kuchennej w lokalu gastronomicznym, ponieważ mogą stanąć w dowolnie wybranym miejscu. Duża kuchnia wolnostojąca z piekarnikiem jest wygodna i zapewnia lepszą wydajność i harmonijną pracę.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego – na jaki rodzaj kuchni się zdecydować?

Kuchnia wolnostojąca gazowa może mieć dwa, trzy, cztery albo sześć palników, podczas gotowania tylko 50% ciepła jest uwalniane do żywności, reszta przekazywana jest do pomieszczenia. Z tego powodu pomieszczenie powinno mieć określoną wielkość, posiadać wentylację grawitacyjną i stać w odpowiedniej odległości od okna. Umożliwia ona wysoką precyzję tempa gotowania, co wpływa na jakość walorów smakowych przygotowywanych potraw. Kuchnia wolnostojąca elektryczna może być usytuowana nawet w niewielkim pomieszczeniu, często jest wyposażona w piekarnik, nie emituje spalin, dlatego pomieszczenie łatwiej można utrzymać w czystości.

Jeśli pomieszczenie jest przewiewne i jest zaopatrzone w instalacje gazową, a poza tym, trzeba przygotowywać dużą ilość posiłków, warto zdecydować się na wyposażenie lokalu gastronomicznego w postaci kuchni wolnostojącej gazowej. W sytuacji, kiedy główną potrzebą jest wygoda i zachowanie czystości, ponieważ nie ma wówczas konieczności szorowania przypalonych garnków lepiej zdecydować się na kuchnię wolnostojącą zasilaną energią elektryczną.