Jak zwiększyć poziom higieny w miejscy pracy? Przydatne rady w walce z koronawirusem
31 marca, 2020Jeszcze do niedawna trudno było przypuszczać, że dopadnie nas pandemia. Koronawirus niewątpliwie ma wpływ na działalność wielu przedsiębiorstw, które muszą znacząco zwiększyć środki ostrożności i higieny w miejscu pracy. Dziś podpowiemy w jaki sposób może być to realizowane.
Po pierwsze: płyny dezynfekcyjne dla klientów i dezynfekcja stołów czy wózków sklepowych
Najważniejsza w walce z koronawirusem jest powszechna dezynfekcja i choć w 100% nie chroni przed zarażeniem, to jednak niweluje znacząco ryzyko. Zatem wzorem supermarketów również w zakładach pracy powinny znaleźć się płyny dezynfekcyjne już po wejściu do budynku. Obowiązek korzystania z takiego płynu powinien być egzekwowany. W sklepach oddelegowani pracownicy często zajmują się dezynfekcją wózków po każdym kliencie. Takie same procedury można zastosować wszędzie. Niewątpliwie w urzędach trzeba dbać o czystość stołów za którymi siedzą urzędnicy i petenci. Zachowanie bezpiecznej odległości przez wyznaczenie stref, czy zastosowanie podwójnego biurka również jest wskazane.
Po drugie: dbanie o dezynfekcję podłogi i oddzielenie szybką pleksi
Epidemii boi się każdy, dlatego pracodawcy starają się zmniejszyć ryzyko zakażenia na wszystkie możliwe sposoby. Ponieważ maseczki ochronne rekomendowane są jedynie dla chorych, a jak do tej pory bez testów trudno stwierdzić czy dana osoba nie jest mimo wszystko nosicielem wirusa, warto stosować szyby z pleksi. Niewielka rzecz, która nie ogranicza kontaktu, a jednak częściowo zatrzymuje bakterie. Oczywiście personel powinien mieć stale do dyspozycji płyny dezynfekcyjne, a nawet takie które tworzą barierę ochronną jak rękawiczki. Tak zwane rękawiczki w płynie są również bardzo dobrym środkiem ochronnym i tworzą barierę nawet na kilka godzin. Bardzo istotne znaczenie ma także dezynfekcja podłogi. Konieczne jest stosowanie płynów na bazie alkoholu 70%, które są w stanie zniszczyć bakterie, wirusy i grzyby.
Po trzecie: oczyszczacze powietrza i wietrzenie pomieszczeń
Nie można zapominać również o oczyszczaczach powietrza. Powinny znaleźć się w każdym biurze. Zawartość światła UVC pozwala zneutralizować groźne bakterie, a także wirusy. Ponadto takie urządzenia wyposażone są w jonizator, który sprawia, że zmniejsza się ilość szkodliwych jonów dodatnich, a zwiększa ilość tych ujemnych. Poza oczyszczaniem urządzenie może również dbać o poziom nawilżenia powietrza, wystarczy wybrać to wielofunkcyjne. Ważne jest także regularne wietrzenie pomieszczeń, gdyż ono również pozwala pozbyć się patogenów z otoczenia.
Po czwarte: odpowiednie wyposażenie toalet publicznych
Również w toalecie może stanąć oczyszczacz powietrza. Pewną jego formą jest suszarka do rąk kieszeniowa z filtrem HEPA. Ważny jest jednak również dostęp do wszelkich środków higienicznych. W strefie umywalkowej powinien być zamontowany dozownik mydła w pianie. Takie akcesorium znacznie skuteczniej usuwa zanieczyszczenia z rąk, gdyż jest trzy razy bardziej skondensowane od mydła w płynie. Dozownik do mydła w pianie może mieć formę urządzenia uruchamianego łokciowo, jak również bezdotykowo, co zwiększa sterylność. Warto toalety zaopatrzyć w jednorazowe podkładki na deskę sedesową, a także kosze pedałowe z pokrywą. W toalecie warto zadbać, by obok dozownika do mydła w płynie znalazł się również ten do płynów dezynfekcyjnych.
Oczywiście w każdy pracownik powinien być zobowiązany do mierzenia temperatury przed pracą. W przypadku przeziębienia powinien nosić maseczkę ochronną z włókniny i regularnie ją wymieniać. Trzeba bowiem wiedzieć, że takiej maseczki nie można nosić przez cały dzień, gdyż po kilkudziesięciu minutach staje się bardziej przepuszczalna, dlatego należy ją wymieniać. Pracownicy powinni mieć zakaz witania się poprzez podanie dłoni. Warto pamiętać również o skutecznej odzieży ochronnej dla pracowników, którzy mają kontakt z żywnością. Tu konieczna jest ochrona nie tylko rąk, czy ust i nosa, ale również włosów. Dzięki temu zapewnia się bezpieczeństwo pracy na produkcji. W przedsiębiorstwach produkcyjnych w miarę możliwości należy zachowywać odstęp pomiędzy pracownikami, jeśli jest to możliwe.