Jakiego robota kuchennego wybrać?

Robot kuchenny to idealne rozwiązanie dla zapracowanych domowników – nie tylko tych, którym z gotowaniem jest nie po drodze. Jego niezaprzeczalną przewagą nad klasycznymi metodami gotowania jest szybkość i łatwość wykonywania nawet wyszukanych posiłków. Jednak w zalewie produktów na rynku trudno się połapać. Czym kierować się przy zakupie robota kuchennego?

Rodzaje robotów kuchennych

Przede wszystkim należy określić rodzaj robota kuchennego, jaki chcemy kupić. Podstawowe rozróżnienie dotyczy robota z silnikiem w podstawie oraz z silnikiem umieszczonym w górnej części urządzenia. Te drugie często nazywane są robotami planetarnymi. Nie jest tak, że któryś z nich jest lepszy od drugiego: dostosowane są raczej do indywidualnych potrzeb. Zaletą robota planetarnego jest fakt, że potrafi on mieszać we wszystkich kierunkach, ponieważ moduł z silnikiem jest opuszczany do misy, w której następuje mieszanie. Z kolei w przypadku robotów z silnikiem w podstawie mamy ułatwiony dostęp do misy, dzięki czemu możemy w trakcie pracy dodawać kolejne składniki. Mieszają one jednak wyłącznie w jednym kierunku, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Moc ma znaczenie

Z parametrów robota kuchennego najbardziej powinniśmy zwrócić uwagę na moc. Im ona większa, tym większe prawdopodobieństwo, że wszystkie czynności zostaną wykonane poprawnie – ciasto dobrze zagniecione, masa dobrze wymieszana, a twardsze składniki dobrze zmielone. Roboty o mocy poniżej 700 W będą przydatne tylko do najprostszych zadań – lepiej wybrać takiego o mocy pomiędzy 800 a 1000 W. Modele powyżej tej wartości do modele do zadań specjalnych, przeznaczone dla osób chcących w kuchni eksperymentować (lub wykorzystujących robota do celów komercyjnych). Pamiętajmy jednak, że im większa moc – tym większy jest pobór, a więc i zużycie energii elektrycznej.

Na wysokich obrotach

W przypadku ilości obrotów w robocie nie stosuje się prostej zasady „im więcej – tym lepiej”. Do większości zadań wystarczy spokojnie umiejętność pracy przy 500 obrotach / minutę, choć drogie urządzenia mogą osiągać nawet kilkadziesiąt tysięcy obrotów / minutę. Droższe modele posiadają bezstopniową regulację obrotów, co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Warto też zwrócić uwagę na to, czy urządzenie posiada funkcję płynnego startu (na pewno doceni ją każdy, kto rozlał coś przy zbyt gwałtownym włączeniu robota) oraz pulsacyjny tryb pracy.

Jaka pojemność robota kuchennego?

Wybranie odpowiedniej pojemności robota kuchennego jest jedną z trudniejszych decyzji, jaką należy podjąć przy jego zakupie. Z jednej strony większe roboty mają o wiele większe możliwości jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków. Z drugiej – są droższe i przede wszystkim znacznie mniej kompaktowe. W przypadku małych kuchni będziemy zmuszeni zakupić mniejszego robota, warto to też rozważyć, gdy zamierzamy go czasem gdzieś ze sobą wozić.

Generalnie warto inwestować w modele o pojemności powyżej 3 litrów, chyba, że gotujemy tylko dla siebie i to dość okazjonalnie. Jeśli jednak chcemy przygotowywać z pomocą robota ciasta, to kupmy model co najmniej czterolitrowy. Szeroki wybór modeli znajdziemy na stronie https://allegro.pl/kategoria/do-kuchni-roboty-kuchenne-67452.

Elementy wyposażenia

Warto zwrócić uwagę na to, czy interesujący nas robot kuchenny ma następujące elementy w wyposażeniu:

  • Mieszadła (trzepaczka, hak do wyrabiania ciasta)
  • Malakser (odrębny pojemnik na noże do siekania)
  • Osłona misy (chroni przed rozchlapywaniem składników)
  • Szatkownica (urządzenie podobne do blendera)
  • Waga elektroniczna (przydatna, jeśli chcemy precyzyjnie trzymać się przepisów).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *