Płyty i garnki indukcyjne

Płyty i garnki indukcyjne

2 kwietnia, 2020 Wyłączono przez Artykuły Sponsorowane

Płyty wykorzystujące siłę indukcji zostały wynalezione na początku dwudziestego wieku. W formie, w jakiej używamy ich dzisiaj, pojawiły się w latach 70 w Stanach Zjednoczonych. Wymagały one stworzenia również specjalnych naczyń, które będą podatne na działanie zmiennego pola magnetycznego.

Przewaga płyt indukcyjnych nad standardowymi

Płyty indukcyjne to przede wszystkim oszczędność energii. Przyjmuje się, że w porównaniu z innymi kuchenkami osiągają one wydajność na poziomie 90 procent. Jest to imponujący wynik zwłaszcza kiedy spojrzymy na pozostałe wyniki. Najpopularniejsze kuchenki gazowe są prawie o połowę mniej ekonomiczne. Większa wydajność przekłada się bezpośrednio na czas gotowania. Używając płyty indukcyjnej, szybciej przyrządzimy posiłek czy podgrzejemy wodę. Ponadto utrzymanie takiego urządzenia w czystości jest o wiele prostsze niż na przykład kuchenki gazowej z pojedynczymi palnikami. Niewątpliwą zaletą kuchenek indukcyjny jest również to, że nagrzewa się jedynie powierzchnia mająca z nią bezpośredni kontakt. Zmniejsza to w znacznym stopniu ryzyko poparzenia. W końcu płyta indukcyjna to też urządzenie, które nada naszej kuchni nowoczesny wygląd. Jej jednolita powierzchnia idealnie wpasuje się do tego rodzaju wnętrza.

Czym muszą się charakteryzować garnki na indukcję?

Nie każdy garnek postawiony na płycie indukcyjnej będzie się nagrzewał. Jest to spowodowane tym, że na zmienne pole magnetyczne, wytwarzane przez urządzenie, reaguje tylko metal ferromagnetyczny. Ferromagnetyzm jest to zjawisko, polegające na spontanicznym namagnesowaniu się badanej powierzchni. To czy mamy do czynienia z metalem o takich właściwościach można sprawdzić w łatwy sposób. Wystarczy do garnka przyłożyć magnez. Jeśli przywrze on do jego powierzchni możemy mieć pewność, że to naczynie będzie doskonale współpracować z płytą indukcyjną.

Płyty indukcyjne – czy to się opłaca?

Wysoka cena zakupu jest największym minusem kuchenki indukcyjnej. Tutaj zdecydowanie przegrywa z kuchenkami gazowymi i ceramicznymi. Tym bardziej że oprócz zakupu samej płyty musimy dokupić jeszcze garnki ferromagnetycznej. Z drugiej strony niewątpliwe zalety tego rodzaju urządzenia i jego ogromna energooszczędność sprawiają, że zakup warty jest inwestycji. Zakup dobrych garnków indukcyjnych pozwoli nam cieszyć się możliwością przyrządzania posiłków w szybki i ekonomiczny sposób. Naczynia ferromagnetyczne to produkty ogólnodostępne, które możemy kupić również online na przykład w sklepie internetowym Indelo – https://www.indelo.pl/garnki-indukcyjne-cat-339.
Biorąc pod uwagę wszystkie zalety płyty indukcyjnej, na pewno warto rozważyć jej zakup mimo wysokiej ceny zakupu.